ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Στη μυθολογία υπάρχουν πολλές αναφορές στην ελιά. Ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας, έπρεπε να αποφασίσει μαζί με τους θεούς του Ολύμπου ποιος θα γινόταν προστάτης της πόλης. Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά κλήθηκαν να προσφέρουν ένα δώρο στους κατοίκους, και αυτός που θα έδινε το πιο χρήσιμο θα κέρδιζε. Εμφανίστηκαν και οι δύο μπροστά στο βασιλιά και πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος, απ’ όπου εμφανίστηκε μια πηγή αλμυρού νερού. Αμέσως μετά η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος, και εμφανίστηκε ένα ελαιόδεντρο.

Ο Κέκροπας έμεινε έκπληκτος από το δώρο της Αθηνάς και αποφάσισε να γίνει αυτή προστάτιδα της πόλης, η οποία ονομάστηκε Αθήνα προς τιμήν της θεάς. Ο μύθος λέει επίσης ότι ο Ηρακλής, μετά την ολοκλήρωση των δώδεκα άθλων του, φύτεψε μια αγριελιά στην Ολυμπία, από τα κλαδιά της οποίας έφτιαχναν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.
Η ελιά είναι σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας. Θεϊκό δώρο. Δέντρο του καλού, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως. Σύμβολο ειρήνης και νίκης, σύμβολο αθανασίας και ευφορίας. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την ελιά στη Βίβλο, όπως το κλαδί ελιάς που το περιστέρι έφερε πίσω στην κιβωτό του Νώε και ο ελαιώνας όπου ο Ιησούς προσευχόταν και στον οποίο τον συνέλαβαν. Εξάλλου το λάδι αποτελεί σημαντικό στοιχείο στα βασικά χριστιανικά μυστήρια.

Ανατρέχοντας σε μύθους, ιστορίες και κείμενα δεν θα βρείτε άλλο δέντρο και τον καρπό του που να είναι τόσο σεβαστό όπως το ελαιόδεντρο. Σύμβολο γνώσης, σοφίας, ευημερίας, ειρήνης, υγείας, δύναμης και ομορφιάς, η ελιά λατρεύτηκε για χιλιάδες χρόνια. Η ελιά ανέθρεψε, καλλιέργησε, γιάτρεψε, περιποιήθηκε, ταυτίστηκε με υψηλά ιδανικά και ενέπνευσε για πολλά χρόνια την αναπτυσσόμενη κουλτούρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ver peliculas online gratis