ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση σε παραγωγή ελαιόλαδου μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με πάνω από 140 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που παράγουν περίπου 450,000 τόνους λάδι κάθε χρόνο από τα οποία το 75-85% είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Με αυτό το ποσοστό η Ελλάδα μπαίνει στην πρώτη θέση σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Δεύτερη είναι η Ιταλία με 40-45% το χρόνο και τρίτη η Ισπανία με 25-30% το χρόνο.

Η ελιές μεγαλώνουν κατά κύριο λόγο στη Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος έχει το 65% της ετήσιας παραγωγής. Η ελιά καλλιεργείται και στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Το ελαιόδεντρο είναι ένα είδος μικρού δέντρου της οικογένειας Ελαιοειδών (Oleaceae), με καταγωγή από τις παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Ο καρπός του ελαιόδεντρου που ονομάζεται ελιά είναι αυτός που παράγει το ελαιόλαδο.

Η λέξη προέρχεται από τα λατινικά (oliva) που με την σειρά της κατάγεται από την ελληνική λέξη ελαία και αυτή από την Μυκηναϊκή διάλεκτο (elaiva).
Το ελαιόδεντρο ήταν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Η ελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Καλλιεργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν μαζί με το ελαιόλαδο σημαντικά εμπορικά προϊόντα.
Το ελαιόδεντρο είναι γνωστό σχεδόν από πάντα και πιθανότατα κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε το ελαιόδεντρο στην ευρωπαϊκή περιοχή της Μεσογείου.Το ελαιόδεντρο μεγαλώνει σε ήπιο κλίμα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία (με μέσο όρο τους 16 βαθμούς Κελσίου ετησίως) γι αυτό και είναι πολυπληθέστερο στην Μεσογειακή περιοχή.

Οι ελιές μεγαλώνουν στην Ελλάδα πάνω από 4000 χρόνια. Η καλλιέργεια τους ήταν γνωστή στους Σημίτες, στους Αιγύπτιους και στους Αρμένιους αλλά οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την ελιά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Μεταξύ του έβδομου και τρίτου αιώνα π.Χ. αρχαίοι φιλόσοφοι, γιατροί, ιστορικοί εξερευνήσανε τις ιαματικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και ο Αριστοτέλης θεωρούσε την καλλιέργεια ελιάς ως επιστήμη.

Το ελαιόδεντρο προστατευόταν απο νόμους της εποχής. Ο πρώτος νόμος άνηκε στον Σόλωνα (639-559 π.Χ.) και απαγόρευε το κόψιμο πάνω απο δυο δέντρα το χρόνο ανά χωράφι.

Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο που μεγαλώνει σε βραχώδεις και δύσκολες περιοχές της Μεσογείου. Παράγει τον καρπό του κάτω από αντίξοες συνθήκες, δυνατούς αέρηδες και αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ η μακροζωία του και η παραγωγικότητα του έγραψε την ιστορία του Μεσογειακού λαού.
Ver peliculas online gratis